Kendine zarar veren birine nasıl yardım edilir
Ona yaklaşmaya ve o kişinin kendine zarar verme durumunu sormaya karar verirseniz, yargılayıcı olmamanız ve açık fikirli olmanız gerekir.Kişinin en büyük sırrını keşfetmek üzeresiniz ve bu size mantıklı gelmese de arkadaşınız olumsuz duygularla başa çıkmak için kendine zarar vermekte.
Arkadaşınızla yüzleşmek ikinizi de üzebilir.Arkadaşınız direnebilir, savunmaya geçebilir, hatta öfkeyle tepki verebilir.Bunu yalnızca sabırlı ve sakin kalabileceğinizden eminseniz yapın.
Peki nasıl bir yaklaşım yolu olmalı?
İlk soru şöyle olabilir: "Son zamanlarda çok acı çektiğini görebiliyorum.Bana neler olduğunu anlatmak ister misin?" Bu açık uçlu bir sorudur, arkadaşınızı doğrudan kendine zarar verme konusuna değinmeden konuyu açmaya teşvik edebilir.
Diğer bir nazikçe yaklaşım: Örneğin, "Yara izlerini fark ettim.Senin için burada olduğumu bilmeni istiyorum" diyebilirsin.Bu şekilde yargılamayacağınızı ve dinlemeye hazır olduğunuzu gösterirsiniz.
Arkadaşınızın kendine zarar vermesini kendi başınıza bazen üstünden gelemeyebileceğinizi unutmayın.Profesyonel yardım önermek en iyisi olabilir bunu yine de nazikçe yapın: "Senin için buradayım ama sana tek başıma yardımcı olamayabilirim.Hadi sana biraz destek alalım.İstersen seninle gelebilirim.”
Kendine Zarar Veren Birine Söylenmemesi Gerekenler
İyi niyetli olsanız bile, ne söylediğinize dikkat edin.Örneğin, anlattığı durum/duyguları için asla "O kadar da kötü değil" demeyin.Arkadaşınızın acısının yoğunluğunu bilemezsiniz.
Ayrıca şu tepkiyi de vermeyin: "Bir insan neden kendine zarar verir? Nasıl böyle bir şey yaparsın? Anlamıyorum."Muhtemelen arkadaşınız anlayamayabileceği aşırı duygularla uğraşıyor.Arkadaşınızın acısına anlayış gösterin.
YORUMLAR:
0 comments: