Bu Blogda Ara

Son Paylaşılan

Navigation

Kaygı ve Stres Arasındaki Fark

Kaygı ve Stres Arasındaki Fark

Stres, fiziksel ve zihinsel dengemizi bozan olaylara verdiğimiz tepkidir.Anksiyete bir stres kaynağı  olarak ortaya çıktığında endişe, korku, duygusal-fiziksel semptomlar, kaçınma gibi davranışlar devreye girer.Stres ve kaygı arasındaki bir diğer temel fark sebeptir.Stres tipik olarak fark edilebilir bir kaynağa(sebep/neden) sahiptir.Stres; bir bozukluk olarak kabul edilmez.


Stres Süreci


Stres altında vücudumuzdaki sistemler, savaşmak veya kaçmak için hızlı bir enerjiyle dönüşüme girer.Aşağıdaki fizyolojik süreç, stresli ve/veya çok endişeli olduğumuzda gerçekleşir:


💢Hipofiz bezi, adrenokortikotropik(steroid yapılı hormonların salgılanmasını sağlar) hormon (ACTH) adı verilen bir hormon salgılar.

💢ACTH, kolesterol gibi şeyleri kortizole dönüştürmelerini istemek için adrenal bezlere gider.

💢Kortizol(vücudun strese gösterdiği tepkiyle ilişkili hormon); karaciğerde glikoz salınımını dengeler, bağışıklık sisteminin iltihaplanmaya neden olmasını engeller, kırmızı kan hücrelerinin pıhtılaşma olasılığını artırır.

💢Adrenal bezler ayrıca vücudu savaşmaya veya kaçmaya hazırlamak için adrenalin (epinefrin) üretir veya serbest bırakır.Savaş ya da kaç tepki nedenleriyle insanlar düşünme, konsantre olma, hatırlama güçlüğü gibi fiziksel-duygusal-bilişsel semptomlar yaşayabilirler.Bu tepkiler hem stresin hem de kaygının bir parçasıdır.


İki kavramın önemli farklardan biri, stres etkeni ortadan kaldırıldıktan sonra kaygının devam etmesi ve ACTH tarafından başlatılan(vücut içinde oluşan,dolaşan kimyasallar) tepki döngüsünün kapanmamasıdır.Stres eninde sonunda azalır, kaygı ise devam eder.Çoğu anksiyete bozukluğunun teşhis edilebilmesi için semptomların en az altı ay mevcut olması bozukluğun sürmesi gerekir.


Stres genellikle şimdiki yaşamlarımızın kontrolü ile ilgiliyken, kaygı geleceğimizin kontrolü ile ilgilidir.


Stresi kaygıya dönüştüren faktörler


İnsanların hepsi karmaşık ve çok yönlüdür, bu bireysel farklılıklar nedeniyle açık veya kesin cevaplar yoktur.Araştırmaların keşfettiği şey, kaygının yaşamı engelleyici hale gelme olasılığını etkileyen belirli faktörlerin olduğudur.


🔀Stres etkeninin dozu/dengesi (hafif, orta, şiddetli vb.)

🔀Stresörlerin sayısı ve uzaması (stres ne kadar uzun sürerse, anksiyete bozukluğu olarak devam etmesi o kadar artar)

🔀Kişinin benlik saygısı; kontrol derecesi

🔀Biyolojik faktörler(Genetik, diğer sağlık sorunları, yakın çevre)

PAYLAŞ
Banner

Danisman Hocam

YORUMLAR:

0 comments:

  •  Keçeden Aktivite Kitabı Nedir, Nasıl Yapılır?Keçeden aktivite kitabı çocukların ellerini, parmaklarını gerektiği g...

    Temmuz 16 2021
  •  Detaylar, YouTube: danismanhocamtv Daha fazla içerik için Abone Olun.Videoyu beğendiyseniz ''Beğen'' ve PAYLAŞ ...

    Nisan 29 2021
  • Tanklar hakkında bilgiler h1 { font-size: 14px; font-weight: bold; margin: 0px; font-family: Arial, ...

    Temmuz 20 2017
  • Savaş uçakları hakkında bilgiler h1 { font-size: 14px; font-weight: bold; margin: 0px; font-family: ...

    Temmuz 20 2017
  • Şerefli bir ırkın tarihine bakın... h1 { font-size: 14px; font-weight: bold; margin: 0px; font-fami...

    Haziran 26 2017
  • Tarihte ki ilk icatlar ve mucitleri Akü » Plante Vinç » Romalı Vitruvius Matkap » G. Sommeiller Arşimed Burgusu » Ar...

    Mayıs 29 2017